Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Η τελευταία μάσκα


Η τελευταία μάσκα
Κώστας Λογαράς
Θεόδωρος Τερζόπουλος
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2020 - 200σ. - 17x24εκ.
ISBN: 978-618-5342-30-2
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
€16,00

Αγοράστε το τώρα από την Πολιτεία


Η τελευταία μάσκα είναι μια θεατρική ωδή πάνω στην ιστορία της Πάτρας με τη μορφή ενός πολύπτυχου χορικού, όπου τις φωνές της πόλης τις μοιράζονται οι ηθοποιοί, προσπαθώντας να βρουν την ταυτότητά τους, ερμηνεύοντας τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές της ιστορικής διαδρομής της και πραγματικές ιστορίες, όπως την ιστορία της στοιχειωμένης Πατρινέλας. Τελικά προσπαθούν όλοι ως κομμάτια και δυναμικές αυτής της πόλης να περάσουν στη συμφιλίωση και στην υπέρβαση. Το χρονικό πλαίσιο της καρναβαλικής περιόδου χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να γίνει αναφορά στο διφυές στοιχείο του ανθρώπου, στη δισυπόστατη φύση του: αφενός μεν στον παραλογισμό, τον εκφραζόμενο στη συγκεκριμένη περίοδο, και αφετέρου στην κάθαρση που συντελείται με την καύση του Καρνάβαλου, οπότε και αποκαθίσταται η τάξη και η λογική.

Θεόδωρος Τερζόπουλος


Η ιστορία που χρησιμοποιήθηκε σαν καμβάς—και μόνον—για την τελευταία μάσκα είναι πραγματική και είχε συγκλονίσει την Πάτρα τη δεκαετία του ’60. Μια γυναίκα προδομένη από τον εραστή της και παθιασμένη για εκδίκηση σκοτώνει το παιδί του στην περιοχή του Δασυλλίου, δίπλα στα τείχη του μεγάλου Κάστρου. Η παιδοκτόνος μοιχαλίδα καταδικάζεται και λίγο αργότερα αυτοκτονεί μέσα στη φυλακή της.

Τα γεγονότα στη θεατρική τους εκδοχή διαδραματίζονται σε περίοδο καρναβαλιού, μια γιορτή ταυτισμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και την παραφορά. Η ηρωίδα ενδεδυμένη τα προσωπεία της στοιχειωμένης Πατρινέλας ή της πόρνης τουΜανζάρ, κι ακόμα της Βακχικής Αγαύης και της αρχαίας Τρικλαρίας Αρτέμιδος (όλες γυναίκες – σύμβολα του Πάθους), σκάβει βαθιά τις ρίζες των μύθων που γεννήθηκαν στη γη της Αχαΐας και συνδέει το παρελθόν με το παρόν μας.

Κώστας Λογαράς

 


 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στο ξεκίνημα περίπου των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο Κώστας Λογαράς ευτύχησε να δει ένα ογκώδες ποιητικό του κείμενο να ανεβαίνει στο σανίδι του θεάτρου του Πτωχοκομείου, με τη σκηνοθετική φροντίδα ενός σπουδαίου θεατρανθρώπου, του Θόδωρου Τερζόπουλου, ο οποίος επίσης, δεκαετία '90, είχε προσπαθήσει να συνδέσει την πορεία του μαζί μας, μέσω της ιδέας για ένα θεατρικό δίκτυο μεσογειακών πόλεων, αλλά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Επρόκειτο για την Τελευταία Μάσκα- Φαλιμέντο, μια θεατρική παράσταση που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους φιλότεχνους Πατρινούς, που κολακεύτηκαν που η πόλη τους είχε να παρουσιάσει έναν λογοτέχνη ικανό να κοιτάξει στα μάτια έναν δεινό σκηνοθέτη σε μια διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα. Είχε κάνει επίσης μεγάλη εντύπωση στη δημοσιογραφική Αθήνα που αφιέρωσε στην παραγωγή εκτενή αφιερώματα.

ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗΣ
«Η πόλη ως φόνισσα - Επανέρχεται το θεατρικό έργο "Μάσκα" του Κ. Λογαρά»
Εφημερίδα Πελοπόννησος
 

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ στο θεατρικό έργο του Κώστα Λογαρά, αναδύεται στην «Τελευταία μάσκα». Μέσα από το έργο, που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες από τις εκδόσεις «Πικραμένος», επιχειρείται η υπέρβαση στα σημερινά αδιέξοδα της Πάτρας στην πορεία της προς το μέλλον και η ανάδειξη του νέου της προσώπου.

Ο συγγραφέας, με τα δραματουργικά του μοτίβα, συμβάλλει στη διαμόρφωση του κοινωνικού θεάτρου, καθρεφτίζοντας στους ήρωές του μύθους της Αχαΐας και γεγονότα τού χθες στο σήμερα.

Ο Κώστας Λογαράς, μέσα απ’ το βιβλίο του-περιπλάνηση στα ίχνη της ιστορίας της Πάτρας, με κείμενο έντονα πολιτικό, σμιλεύει με τη γραφίδα του το σώμα της πόλης. Στην «Τελευταία μάσκα» ανιχνεύεται η συλλογική της συνείδηση.

Τα μοτίβα και οι χαρακτήρες στο έργο, η Βακχική Αγαύη ή η αρχαία Αρτέμιδα Τρικλαρία, η ηρωίδα Μαρία του Μανζάρ ή η μυθική θεά Πατρινέλα, γυναίκες - σύμβολα του πάθους, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, και τα μέλη του Χορού μιλούν για την Πάτρα, ιχνηλατούν την ψυχολογία των ανθρώπων της, υφαίνουν τον μύθο της και αναδεικνύουν επιμέρους εσωτερικά τοπία της: την πόλη της σαγήνης, του πάθους, της εκδίκησης, της τιμωρίας, της κάθαρσης και της αυτοσυνείδησης.

Η θεματική του έχει αφορμή ένα σύγχρονο γεγονός που έχει διασωθεί στη συλλογική μνήμη, ένα έγκλημα πάθους, που η τραγικότητα του είχε συγκλονίσει την αχαϊκή κοινωνία τη δεκαετία του ’60.

ΘΑΝ. ΤΟΤΟΜΗΣ
Tο κοινωνικό πρόσωπο της Πάτρας / "Τελευταία μάσκα", του Κώστα Λογαρά
Η Εφημερίδα των Συντακτών: Νησίδες, 31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2020