Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Φιλό-ξενος πόλις


Φιλό-ξενος πόλις
Φωτογραφίες:
Άρτεμις Σκούλικα
Κείμενα:
Αντώνης Σκιαθάς
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2010 - 168σ. - 21x21εκ.
ISBN: 978-960-6628-28-3
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
Ασπρόμαυρο
€14,00

Σε μιαν εποχή όπου οι τοπικοί πόλεμοι, η φτώχεια και η ανημπόρια της γης να ζήσει τους ανθρώπους της είναι το βιωμένο, για τους κατοίκους πολλών χωρών οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι ένα από τα μελανά σημεία του παρόντος κόσμου. Η Ελλάδα, τόπος επανειλημμένων μεταναστευτικών διεξόδων σε αρκετές χώρες του κόσμου τόσο τον δέκατο ένατο όσο και τον εικοστό αιώνα, γίνεται πλέον θύλακας συσσώρευσης οδοιπόρων από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς ταυτότητες, χωρίς εργασία, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, οι έποικοι αυτοί περιφέρονται σαν τα αγρίμια στις πόλεις.

Η Πάτρα κατοικείται χρόνους πολλούς τώρα από «πολίτες» όλου του κόσμου. Yπάρχουν παντού, τους βλέπεις παντού, τους ακούς παντού, υπάρχουν λοιπόν δίπλα μας. Συνυπάρχουν όμως άριστα με τους άλλους τους «διαφορετικούς» οδοιπόρους της Ευρώπης, τους νόμιμους. Συνυπάρχουν δηλαδή με αυτούς που θεωρούν την οδοιπορία τρόπο ζωής, με αυτούς που βιώνουν την καθη με ρινότητα του δρόμου ως κώδικα αγωγής των παιδιών τους. Συνυπάρχουν λοιπόν και με τους αθίγγανους. Kαι η πόλη παρακολουθεί.