Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Παξινοὶ Δεκαπεντασύλλαβοι


Παξινοὶ Δεκαπεντασύλλαβοι
Ευτυχία Γερ. Μάστορα
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2005 - 80σ. - 17x24εκ.
ISBN: 978-960-6628-01-9
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
Ασπρόμαυρο

Μέσα από τους στίχους μεταφέρθηκε η γνώση από γενιά σε γενιά. Μέσα στους στίχους, που ο καθένας απλώνει βιώματα και εμπειρίες, φιλοσοφίες και αναζητήσεις, νοσταλγίες και μνήμες, ανταμώνουμε τους συνανθρώπους μας και διακρίνουμε πολλές φορές τον εαυτό μας. Σ' αυτούς χρωστάμε την παράδοση, που διατηρήθηκε από στόμα σε στόμα.

Πέρα από τους επώνυμους, υπάρχουν χιλιάδες ανώνυμοι υμνωδοί, τραγουδοποιοί και ποιητάδες, που διαμόρφωσαν στιχουργήματα δεκαπεντασύλλαβα.

Η κυρία Ευτυχία Μάστορα φιλτράρισε βιώματα, θύμησες, νοσταλγίες και τις έκανε δεκαπεντασύλλαβες αναβρυτσάδες συναισθημάτων, που μάς φέρνουν πίσω, σε μια εποχή που έφυγε, αλλά μέσα από τα γραφόμενά της γίνεται γνωστή στους νεότερους. Έχουν το δικό της ύφος και η ντοπιολαλιά μια ξέχωρη χάρη κι ανάσυρση μνήμης.

Ξανάρχονται για να μάς θυμίσουν αυτά που δεν πρέπει να λησμονάμε κι οι δεκαπεντασύλλαβοι, σαν άλλες Νόνες, μας γεμίζουν τρυφερές αναπολήσεις, γλυκές στιγμές, που κάποιοι πρωτόγνωρα βιώνουν και ζηλεύουν γιατί δεν τις έζησαν οι ίδιοι. Είναι σπουδαίο ταλέντο να μπορείς να κάνεις τους άλλους να νοιώθουν όπως εσύ αισθάνεσαι, είναι πραγματικό κατόρθωμα να δίνεις στον άλλο την ευκαιρία να ζήσει κάτι που δεν έζησε, είναι χάρισμα θεϊκό να μεταφέρεις γνώση και θεωρώ ευλογία το να σε γνωρίζουν μέσα από το γραφτό σου λόγο.

Η κυρία Ευτυχία τα κατάφερε. Πολλές φορές με συγκίνησε, με γαλήνεψε, πολλές φορές με μετέφερε εκεί πού η ίδια βάδισε, σκίρτησε η καρδιά μου στην αγωνία της, γιατί οι αγωνίες είναι κοινές για όλους και πολλές φορές τη ζήλεψα. Είναι μια βέρα Παξινιά, παράδειγμα σε όποιον θέλει να λέει πώς αγαπάει τον τόπο του, είναι ένα άτομο, πού εκπέμπει τις τόσες μυρωδιές του νησιού έτσι ώστε να τις οσφραίνεται και τις απολαμβάνει κανείς όπου γης.

Για το ξεχείλισμα της ψυχής της, πούναι αυτό το βιβλίο, της είμαι ευγνώμων.

 

 

Παξοί, 7.2.2005
Σπύρος X. Μπογδάνος
Δήμαρχος Παξών