Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Έλληνες, λαός του πάθους


Έλληνες, λαός του πάθους
Πέτρος Ψωμάς
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2014 - 96σ. - 14x23.5εκ.
ISBN: 978-960-6628-61-0
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
Ασπρόμαυρο
€9,00

Παθιασμένοι οι Έλληνες, γενικώς. Οι ανθολογούμενοι εδώ είναι καθένας τους παθιασμένος και με κάτι διαφορετικό. Έννοιες, ιδέες, ιδανικά, φρονήματα, ενασχολήσεις, αντικείμενα. Πάθος για το οτιδήποτε διαθέτει ο ελληνισμός. Ο κοινός τόπος στις σελίδες αυτού του βιβλίου δεν είναι το «οτιδήποτε», είναι το «πάθος».

Οι 80 «βιογραφούμενοι» Έλληνες καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Οι ιδιότητες και τα επαγγέλματά τους δημιουργούν ένα φάσμα κατηγοριών: πολιτική, ιστορία, θρησκεία, τέχνες, αθλητισμός, εκπαίδευση, εμπόριο, επιχειρηματικότητα, επιστήμες, μυθολογία, μουσική, οικονομία, φιλοσοφία.

Το 80 είναι ο αριθμός που στα αρχαία ελληνικά αντιπροσωπεύεται από το γράμμα «π». Κι αυτό το γράμμα έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτή την έκδοση. Όλα τα ονόματα των επιλεγμένων προσώπων αρχίζουν από «π». Και όλοι τους παρουσιάζονται μέσα από ακροστιχίδες, που ξεκινούν με τη λέξη «πάθος».

Το «Έλληνες, λαός του πάθους» καταλήγει να είναι ένα παιχνίδισμα στα χέρια του συγγραφέα του, μέσα απ’ το οποίο αποκαλύπτει το πάθος του με τους Έλληνες, το «π» και τις ακροστιχίδες. Κι ο αναγνώστης ενημερώνεται, διδάσκεται, ενίοτε ερεθίζεται από τις προσεγγίσεις, προβληματίζεται, συγκινείται. Ενδεχομένως και να παθιαστεί...