Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Πετώ στον κόσμο της μουσικής


Πετώ στον κόσμο της μουσικής
Πέπη Σουβαλιώτη
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2005 - 128σ. - 16.5x23.5εκ.
ISBN: 978-960-6628-04-3
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
Ασπρόμαυρο

Το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, είναι μια παρουσίαση που συγκεντρώνει στοιχεία της μουσικής προς διδασκαλία, τα οποία δίδονται με ιδιαίτερο τρόπο. Τα παιδιά, με παραστατικό τρόπο μέσα από εικόνες, ασκήσεις, παιχνίδια εισάγονται στον κόσμο των ήχων , του ρυθμού και των μουσικών συμβόλων.

Οι πληροφορίες παρέχονται ευχάριστα και κατανοητά για τα παιδιά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η καλύτερη αφομοίωσή τους. Με ομαδικές ασκήσεις, τα παιδιά καλούνται να συνεργαστούν για να έρθουν σε επαφή με τις μουσικές φόρμες.

Τα ακούσματα που προτείνονται, βοηθούν τα παιδιά να έλθουν σε επαφή με τις διαφορετικές εποχές και να εκφραστούν ζωγραφίζοντας, εμπνεόμενα από τα μουσικά κομμάτια. Με τις δραστηριότητες που εμπεριέχονται σ' αυτό το βιβλίο, τα παιδιά βοηθούνται πολύ εποικοδομητικά στο μάθημα της μουσικής, που πλέον αποκτά άλλο νόημα, καθώς τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο της παίζοντας και δημιουργώντας.

Ευγενία Βικάτου
Ε.Ε.ΔΙ.Π. Μουσικής
Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών

 

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της μουσικής στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

 

Η συγγραφέας έχει καταφέρει, κάτι πολύ έξυπνο, την προσέγγιση των μουσικών εννοιών μέσα από εικόνες. Ετσι, ο μικρός μαθητής, με το που θα πάρει το βιβλίο στα χέρια του και με την κατάλληλη καθοδήγηση του δασκάλου του, να έχει ένα ευχάριστο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.

Η προσέγγιση του θέματος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται με δύο τρόπους σκέψεις: Την συγκλίνουσα σκέψη (σ’ ένα πρόβλημα υπάρχει μία και μόνη σωστή απάντηση) και την αποκλίνουσα σκέψη (ζητάμε από τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους όσες περισσότερες λύσεις μπορούν), λ.χ.: με πόσους τρόπους μπορούμε να τραγουδήσουμε μια φράση; Η αποκλίνουσα σκέψη βοηθά στο να βελτιώσουν τα παιδιά τη λειτουργία της σκέψης αλλά και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

«Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης ακόμη και όταν ενηλικιωθεί» (Πάμπλο Πικάσο).

Διαμαντής Διαμαντόπουλος
Αρχιμουσικός
Συνθέτης - Καθηγητής θεωρητικών