Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Ο σιδερένιος δρόμος


Ο σιδερένιος δρόμος
Μυθιστόρημα
Λιλή Μαγκουρίλου
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2011 - 736σ. - 14x23.5εκ.
ISBN: 978-960-6628-38-2
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
Ασπρόμαυρο
€28,00

Η πορεία μιας ολόκληρης οικογένειας στο διάβα ενός περίπου αιώνα, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και στην ψυχή μας.

Απ' τον πλούτο στη φτώχεια κι απ' την ανέχεια στα ύψη δονούνται οι τρεις βασικές ηρωίδες -Γιαγιά, κόρη, εγγονή- κι όχι μόνον αυτές, αποτυπώνοντας το στίγμα της εποχής τους.

Η τιμιότητα κι η ειλικρίνεια, τα πάθη και τα μίση, οι ανατροπές κι οι συμβιβασμοί, η υπερηφάνεια κι ο εγωισμός, ο έρωτας κι η αγάπη εναλλάσσονται.

Πάλλεται το μυθιστόρημα ανάμεσα στη σοβαρότητα και την ανεμελιά, στο αληθινά τυχαίο και τις καθόλου τυχαίες «συμπτώσεις», στο αίσθημα και το συναίσθημα, στη διαίσθηση και την προφητεία, στο ρεαλιστικό και το υπερβατικό, όπου διαδέχονται το ένα το άλλο σ' ένα σύνθετο παιχνίδισμα.

Αληθινή ιστορία κι αληθινά πρόσωπα με μυθιστορηματική όμως ζωή, περιπέτειες και συμπτώσεις, που κάθε άλλο από αδιάφορους μπορούν να μας αφήσουν.

Γραμμένο απ' την απόγονο των τριών ηρωίδων, είναι δοσμένο με νοσταλγική διάθεση, αγάπη, σεβασμό για τα πρόσωπα, τις περιδινήσεις και την κουλτούρα της κάθε εποχής.

Για μας είναι μια ακόμα περιπέτεια κι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα απ' τον καναπέ μας. Για τη συγγραφέα όμως αποτελεί απόδοση φόρου τιμής και σεβασμού, καθώς κι αποπληρωμή ενός ηθικού χρέους. Μέσα απ' τη γλαφυρή γραφή βρίσκει διέξοδο προς την εξιλέωση, αποτινάζοντας το βάρος των περασμένων γενιών της οικογένειάς της με την εξωτερίκευση των πράξεων και των συναισθημάτων τους.

Δεν λείπουν τα αστεία περιστατικά, μα ούτε κι η φιλοσοφική διάθεση. Είναι ένα μυθιστόρημα που εκφράζει αυτή καθεαυτή τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.