Τηλ: 2610 432200 • Email: info@pikramenosbooks.gr • Τερψιθέας 2, Πάτρα


Ἡ ἀστικὴ τάξη στὴ γειτονιὰ τῶν αγγέλων


Ἡ ἀστικὴ τάξη στὴ γειτονιὰ τῶν αγγέλων
Πάτρα: Α' Νεκροταφείο (1880 - 1920)
Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα
Πάτρα, Εκδόσεις Πικραμένος, 2004 - 192σ. - 24x30.5εκ.
ISBN: 978-960-6628-00-9
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Σκληρό, κουβερτούρα
Ασπρόμαυρο
€30,00

Το λεύκωμα αυτό ασχολείται με την αστική τάξη της Πάτρας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα όμως από μια διαφορετική ματιά. Η ζωή και τα έργα της τάξης που είχε κύρος και δύναμη, συνομιλούσε κατά καιρούς με την κεντρική εξουσία και διαφέντευε την πόλη προσεγγίζεται μέσα από τους τάφους που η ίδια κατασκεύασε στο Α' Νεκροταφείο Πατρών και από σχετικά κείμενα της εποχής (επικήδειους, διαθήκες, νεκρολογίες).

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η αστική τάξη της Πάτρας. Ούτε για ένα λεύκωμα αποκλειστικά αισθητικής ανάλυσης των ταφικών μνημείων. Πρόκειται για ένα λεύκωμα που, με άξονα την κεντρική κυπαρισσένια αλέα του Α' Νεκροταφείου, προσπαθεί να σκιαγραφήσει το χαρακτήρα των αστών της εποχής εκείνης. Των αστών που προαγόρασαν τους τάφους σε μια «γειτονιά» του νεκροταφείου και φρόντισαν γι' αυτή, όπως ακριβώς έκαναν όταν έχτιζαν τα νεοκλασικά τους στο κέντρο της πόλης, οργάνωναν τις επιχειρήσεις τους, μοίραζαν τις θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων και συγγένευαν με γάμους μεταξύ τους. Η αισθητική τον μνημείων και τα σχόλια από τα κείμενα της εποχής που συνοδεύουν τις φωτογραφίες μας σκιαγραφούν προσωπικότητες όπως ο Κόλλας, ο Άμβουργερ, ο Κορύλλος...

Το λεύκωμα καλύπτει τη χρονική περίοδο 1880-1920. Το 1879 είναι η ημερομηνία κατασκευής του Α' Νεκροταφείου. Η περιδιάβαση μας σταματάει χρονολογικά στο 1920, καθώς η άρχουσα τάξη αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την αίγλη της. Η Μικρασιατική καταστροφή αλλάζει τα δεδομένα πανελλαδικώς, ενώ η σταφιδική κρίση και η αλλαγή στο ρόλο του λιμανιού της Πάτρας έχει επηρεάσει ανεπιστρεπτί την αστική τάξη της Πάτρας των αρχών του 20ού αιώνα.